Vipavska Rebula 6x0,75L

inkl. MwSt., zzgl. Versand

Lieferzeit 1 - 3 Werktage

Z vipavskim telesom, karakterjem in dušo.

 |Vonj: | Intenzivnega vonja, z zaznavami suhe marelice, zrelega tropskega sadja, kjer izstopata ananas in papaja. Rumena sliva, suha lupina pomaranče. Vonjamo tudi smolo, usnje, pražene mandlje, suha mediteranska zelišča in rumeno svetje. Vanilja, piment in rahla maslena nota v ozadju. 
 |Okus: | Suh in strukturiran, tudi mineralen, žametnih taninov. Usta prijetno osveži, tanini pa jih hitro osušijo in za seboj pustijo prijetno, pikantno noto.

Intenziven okus potrdi mineralen podpis Vipavske doline, ki se kaže v prijetni obstojnosti rebule s krepkim telesom in karakterjem.

Rebula je sorta, ki je z Vipavsko dolino pomembno zgodovinsko povezana. Zapisi o njenem pomenu segajo v leto 1250, ko jo omenja Ottokar ous der Gaal v avstrijskih rimskih kronikah. Tudi Matija Vertovec, v knjigi Vinoreja za Slovence leta 1844, o vipavski rebuli piše s posebnim spoštovanjem, ko o njej pove, da daje: »grozdje najvišje sladkobe z močno zrelimi, zagorelimi in resnimi jagodami.

Pobočja Vipavskih gričev so na karbonatnem skeletu osnovana tla, prst je revna, sestavljena iz preperelega laporja z manjšim delom ilovice. Na terasah zasajene trte rastejo šibkeje in dajejo manj pridelka. V tukajšnjih vinogradih grozdje bolj rano in slajše zori.

Za Vipavsko rebulo smo namenili posebej izbrano, močno dozorelo grozdje iz dveh vinogradov. Grozdne jagode smo macerirali 14 dni pri naravni temperaturi, fermentacija je potekala z naravno prisotnimi, lastnimi kvasovkami. Prešanje smo opravili nežno, fermentirajoči mošt pa natočili v nove in rabljene 500 L lesene sode. Po zaključeni fermentaciji, smo droži intenzivno mešali, ob čemer je potekla tudi jabolčno – mlečna fermentacija. Vino je v sodih in na lastnih drožeh zorelo še dve leti.


Alkohol: 12,5 % vol.
Skupne kisline:  4,8 g/L
Sladkor: 1,8 g/L
Letnik:  2018
Serija:  52

Size or Dimensions

Created with Sketch.

6 x 0.75l

Product Details

Created with Sketch.

 |Kombinacija s hrano: | Vipavsko rebulo lahko uživamo samostojno, se bo pa lepo podala ob rižotah s perutnino ali jurčki. Primerna je tudi za jedi iz perutnine in svinine ter k ribjim (losos, tuna). Sovpada tudi k mladim kozjim in ovčjim sirom.

Special Instructions

Created with Sketch.

This is a good place for any specific policies or shipping restrictions that might apply to this product.